OVER BAROLO

Barolo wijn wordt gemaakt binnen de Barolo appellatie rondom het dorp Barolo in de wijnstreek bekend als de Langhe. De Langhe is gesitueerd in het zuiden van de Italiaanse provincie Piemonte en ligt in een een soort natuurlijk amfi theater. Het wordt aan drie kanten beschermd door bergketens, in het noorden de Zwitserse Alpen, in het westen de Franse Alpen en aan de zuidzijde de Appenijnen. Mede door zijn geologische ligging worden hier enkele van de beste wijnen ter wereld gemaakt. Barolo behoort samen met zusterwijn Barbaresco en de Toscaanse Brunello di Montalcino tot de drie meest gedistingeerde wijnen van Italië.
Samen met de noordelijker gelegen Roero, oostelijker gelegen Monferatto en de Langhe voorop, wordt dit gebied beschouwd als een van de belangrijkste streken voor het produceren van kwaliteitswijnen in Italië. Piemonte staat zichzelf er dan ook op voor over geen enkele IGT wijn maar in plaats daarvan over de 45 hoger aangeschreven DOC wijnen en maar liefst 15 DOCG (het summum op wijngebied in Italië) wijnen te beschikken. Waarvan Barolo en Barbaresco op gelijke voet staan met de beste wijnen uit Bourgondie, Bordeaux of Montalcino.
Nebbiolo

Zowel Barolo als Barbaresco wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en het is dan ook geen toeval dat de Nebbiolo druif het allerbeste uit zichzelf naar boven haalt in deze twee in de Langhe gelegen appellaties welke enkel gescheiden zijn door de stad Alba (bekend van de witte truffel). Pogingen om Nebbiolo ook elders te verbouwen tot een goede wijn zijn grotendeels mislukt en het is dan ook geen toeval dat de Nebbiolo druif mondiaal gezien één van de minst geplante druiven is. Zo’n 90% van alle Nebbiolo wijngaarden ter wereld bevinden zich dan ook in Piemonte. Waarvan zo’n 80% in de Langhe. Er wordt dat ook wel gezegd dat de Nebbiolo een druif met heimwee is en alleen thuis in de Langhe vol tot zijn recht komt. Laten we het er op houden dat de Nebbiolo enorm gevoelig is voor geografische en klimatologische omstandigheden en dat die specifieke volmaakte groeiomstandigheden zich nu net bevinden in de Langhe.
Nebbiolo is tevens de eerste druif die ontspruit en de laatste die geoogst wordt. Het is dus een druif die veel tijd nodig heeft om tot een goede rijping te komen en dat levert nu juist de intensiteit en complexiteit op wat de druif zo bijzonder maakt. Een grote hulp hierbij is wederom het micro-klimaat van Piemonte met warme dagen en koele nachten. De ideale klimatologische omstandigheden voor een Nebbiolo druif.

Barolo DOCG
(download hier de kaart met alle Barolo cru's / 1,6 MB)

Op enkele uitzonderingen na wordt Barolo gemaakt van 100% Nebbiolo druiven (sub-varieteit Lampia, Michet e Rosè) en binnen de grenzen van de appellatie (c. 1800 hectare). Onder de appellatie vallen elf gemeenten:

Barolo
Castiglione Falletto
Serralunga d’Alba
Monforte d’Alba
La Morra
Novello
Verduno
Roddi
Grinzane Cavour
Diano d’Alba
Cherasco

Los van de ligging en het gebruik van 100% Nebbiolo druiven moet een Barolo wijn, voordat hij Barolo wijn genoemd mag worden, nog aan een aantal strikte eisen voldoen. De Nebbiolo druiven voor Barolo moeten verbouwd worden op een hoogte tussen 170 en 540 meter en de helling waarop de druiven groeien mag niet op het noorden liggen. Hij moet een minimale rijping ondergaan van 36 maanden waarvan minstens de helft op hout. Barolo mag de toevoeging Riserva krijgen indien hij minstens vijf jaar gerijpt is.