FOGLIATI

Fogliati Barolo


Op de flanken van cru Bussia tussen Barolo en Castiglione Falletto ligt aan het einde van een onverhard slingerweggetje een historische Borgo gehuld in een modern jasje. Al vanaf 1800 worden er druiven verbouwd rondom de cantina welke in de jaren 50 werd aangeschaft door Guido Fogliati die onder eigen label wijnen produceerde tot aan zijn overlijden. Daarna brak er een periode aan waarin de druiven werden verkocht aan de grote wijnmakers van Alba zoals Pio Cesare en Cerretto. Een deel van de wijngaarden wordt nog steeds door deze producenten gepacht. Sinds 2016 hebben Annaliso en Guido (vernoemd naar de opa), de 2 kleinkinderen van Guido terug bezit genomen van een deel van de wijngaarden in de cru’s Bussia en Pugnane en produceren er op volledig biologische wijze en vol enthousiasme een Barolo Bussia en Nebbiolo, waarvan de druiven van Pugnane komen. Er wordt gewerkt op een semi-traditionele manier; voor de Barolo wordt gerijpt op groot hout na fermentatie in cement. De Nebbiolo ondergaat dezelfde vinificatie maar wordt minder lang gerijpt. De wijnstokken op Bussia zijn maar liefst 60 jaar oud en dat geeft een enorme geconcentreerd fruit. De Nebbiolo die ze produceren is er een om in te bijten, eerder een baby Barolo dan een Nebbiolo wijn maar in die hoedanigheid ontzettend goed geslaagd.

Fogliati Barolo